26.06.2014

Gnocchi ve Pomodore Sos Tarifi

gnocchi

SELAM,
Henüz yerinde yeme şansı bulamamış olsam da İtalyan Mutfağı'nın 
sevilen lezzetlerinden Gnocchi (Niyokki) tarifini 
sizlerle paylaşmak istiyorum.
Geçen gün S Akademi Etkinliği'nde
şef eşliğinde yaptığım şekilde anlatacağım.
Bu tarif yaklaşık 2-3 kişilik.
Önce gnocchi'nin hamurunu yapmakla başlayalım.


*
gnocchi
*
Yarım kilo patatesi bol suda haşlayalım.
Sonrasında 3 küçük küp tereyağı ve bir tutam parmesan peyniri ekleyerek
hiç pütür kalmayacak şekilde ezelim.
1 çay kaşığı tuz ve karabiber ekleyelim.
İleri aşamalarda sosla birleşeceğinden tuz oranını çok tutmayalım.
Güzel bir renk yakalamak için 1 çay kaşığı zerdeçal ekleyip
eşit dağılması için hızlıca karıştıralım.
Derince bir kaba alıp 1 tam yumurta kırarak iyice yedirelim.
Sonra 1 yumurta sarısını aynı şekilde yedirip yoğurmaya başlayalım.
Yaklaşık 150 gr unu azar azar ekleyerek yoğurmaya devam edelim.
Kıvamı elinize yapışmayacak şekilde olacak.
O nedenle unu azaltıp çoğaltabilirsiniz.
Sonra hamuru temiz bir beze sarıp dinlenmeye bırakalım.
*
pomodore sos
*
Şimdi sıra Pomodore Sos'ta...
2 adet domates ve 1 adet soğanı küp küp doğrayalım.
1 diş sarmısağı ezelim.
Zeytınyağı koyduğumuz tencereye alıp pişirmeye başlayalım.
Malzemeler yumuşayınca fesleğenli pesto sos ve taze kekik ilave edeceğiz.
Tuz ve karabiberi yine ayarlı bir şekilde koyalım.
En son 2 bardak domates suyu ekleyip blendırdan geçirelim.
*
gnocchi
*
Şimdi gnocchi tarifinin en el oyalayıcı kısmına geldik.
Unladığınız bir zeminde hamuru rulo haline getirin.
2 cm lik parçalar halinde kesin.
Elinizin içini unlayıp hamur parçasını avucunuza alın.
Çatalla bastırarak çizgili bir şekil elde edeceğiz.
*
gnocchi
*
Daha sonra hamur parçasını ters yönde katlayıp 
unladığımız bir tabak içerisine alalım.
Sonra üşenmek yok diğer parçalar için de aynı işlemi yapmaya devam :)
*
*
Gnocchinin son aşamasına geldik.
Ocakta bir suyu kaynatın.
Suyun kaynamasını beklerken 1 küçük havucu rendenin ince tarafıyla
bir tavanın içine rendeleyin.
Zeytinyağı koyup ocağın altını yakın.
Ayıklanıp yıkanmış bir tutam ıspanağı doğrayıp tavaya ekleyin.
Onlar pişerken kaynayan suyumuzun altını kısalım.
Su fokur fokur değil tıkırdama seviyesinde olacak.
Gnocchilerimizi suyun içine atalım.
Pişen gnocchi suyun üzerine çıkacaktır.
Suyun üstüne çıkmasından 10 sn. sonra kevgirle alıp 
ocaktaki tavaya ekleyelim.
Tavada rengi değişene kadar karıştıralım.
Üzerine pesto sos ve biraz parmesan serpiştirip
pomodore sosla buluşturalım.

Anlatırken çok uzun bir tarif gibi gelse de 
yaparken çok pratik olduğunu göreceksiniz.
Üstelik farklı bir lezzetle et ve tavuk yemeklerinin yanına da çok yakışacak.
Biz o gün farklı bir tavuk bonfilenin yanında yedik.
Onun da tarifini yakında ekleyeceğim.

Bugünlük te bu kadar....

SEVGİYLE VE AFİYETLE KALIN.






3 yorum :

  1. Çok farklı bir lezzet canım paylaşımın için teşekkürler...seninde ellerine sağlık...şefe gerek yok sen zaten ustasın....sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. Elcağızlarına sağlık, afiyetler olsun Derya'cım :)

    YanıtlaSil
  3. Oh olsada yesek, yanında uyusak :) Çok lezzetliye benziyor

    YanıtlaSil

Yazıya uygun hesabı seçip yorum yapabilirsiniz.Hiç bir hesabınız yoksa yolunuza ADSIZ 'ı seçerek devam edin lütfen.Teşekkürler :)






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...