SELAM,
Hani bazı tarifler vardır,her zaman yaparsınız da
bloğa yazmayı ihmal edersiniz.
İşte İrmik Helvası da böyle bir tarif.
Aslında arşivin olmazsa olmayacak tarifleri arasında.
O zaman hemen yazmaya başlayalım.
Malzemeler ;
- 1 paket irmik
- Yarım paket kase margarin , yarım paket tereyağ
- 1 litre süt
- 500 gr. şeker
- Dolmalık fıstık , iri çekilmiş ceviz
Yapılışına gelince ;
Genişçe bir tencerenin içerisine yağı koyup eritelim.
Eridikten sonra irmiği ve dolmalık fıstıkları ekleyip
kavurmaya başlayalım.
Ocak orta ateşte olsun.
Buradaki püf noktası sürekli karıştırarak kavurmak.
Rengi koyu bir altın sarısı olana kadar ,
mutfak tabiriyle rengi dönene kadar kavuralım.
Bu da yaklaşık olarak 25 dakikalık bir kavurma süresi yapıyor.
Helvayı yapmaya başlarken diğer ocağa da
süt ve şekeri koyup bir iki
taşım kaynatıyoruz.
Rengi tam kıvamına geldiğinde cevizleri de ekleyip
bir kaç sefer daha kavuruyoruz.
Sonra işin en heyecanlı kısmını sorunsuz atlatmak
için helva tenceresini tezgaha alalım.
Bir diğer püf noktası ;
İçerisine tahta bir kaşık koyalım.
Tencerenin kapağı da yarı kapalı şekilde olsun.
Sütü helvaya dökerken sıçrama ihtimali olduğundan
kapağı mümkün olduğunca kapalı tutun.
Sonra şekerli sütü yavaş yavaş kaşığın üstüne doğru tencereye döküp
hızlıca karıştıralım.
Tekrar ocağa alıp kapağını kapatıp kısık ateşte sütü çektirin.
Arada hafifçe karıştırmayı unutmayın.
Sütü çektirirken tamamen kuru şekilde değil
hafif sulu bırakın.
Demlenme süresinde kalan sütü de çekecektir.
Tamamen çektirirseniz demlenme sonrası kupkuru olur.
Ocağın altını kapatıp demlenmeye bırakalım.
15 dakika kadar sonra kaşıkla hafifçe karıştırıp havalandırın.
İrmik helvanız hazır.
Deneyenlere şimdiden afiyet olsun.
SEVGİYLE KALIN.
Helvaya bayılırımmmm. Ellerinize sağlık. :))
YanıtlaSil