1.12.2013

DÖKÜM TAVADA KUZU PİRZOLA

kuzu pirzola
SELAM...
Etsiz yemeği yemekten saymayan bendenizden nacizane 
kuzu pirzola tarifi...
Yaklaşık bir ay önce annem demir döküm tava almıştı.
Ha bugün ha yarın deneyelim derken 
bugün tavayı kuzu pirzolalarla şenlendirdik.
**
**
Pirzolaları pişirmeye başlamadan 3-4 saat önce 
genişçe bir kabın içerisine ;

*Yarım çay bardağı zeytinyağı
*2 - 3 diş dövülmüş sarmısak
*Yarım limon kabuğu rendesi ( en ince şekilde )
*Deniz tuzu
*Öğütülmüş tane renkli biber
*Kekik (damak tadınıza göre az veya çok olabilir)
 koyup iyice karıştırın.
Pirzolaları tek tek bu sosa bulayarak
kabın içerisine yerleştirin.
Buzdolabına kaldırıp  pirzolaları arada ters-yüz edin.
Büyük boy buzdolabı poşetiniz varsa sosu ve pirzolaları
onun içine koyabilirsiniz.
Poşetin ağzını kapatıp elinizi de bulaştırmadan
sosla daha iyi özdeşleşmesini sağlarsınız.
 **
**
Dökme tavaya fırçayla sostan  çok  az  miktarda sürün.
Yüksek ateşte  iyice kızmasını bekledikten sonra
pirzolaları  tavaya koyun..
Bir-iki dakika etin bir tarafını mühürledikten sonra diğer tarafını çevirip
orayı da mühürleyin.
Etin pişirilmesindeki en önemli kısımlardan biri de bu.
Böylece etin suyunu ve lezzetini içine hapsetmiş oluyorsunuz.
Mühürleme işlemi bitince ilk koyduğunuz tarafı çevirip 
ağır ateşte pişirmeye başlayın. 
Sonra diğer tarafını pişirin.
Renginden pişmeye başladığını anlayacaksınız.
10-15 dakika arası bir sürede pişiyor.
Doğru bir pişirme ile etler lokum gibi oluyor.
İşte yanına salatası , karamelize edilmiş soğanı ve pirinç pilavı ile
şık ve doyurucu  akşam yemeğiniz  hazır....
Demir döküm tavaların meraklısına not :
Yemek sonrası tavayı yıkarken tüm yediklerimi erittim desem abartmış olmam.
O nasıl ağır bir tavadır , hala kollarım ağrıyor :)

SEVGİYLE VE AFİYETLE KALIN....




7 yorum :

  1. Ellerinize sağlık.Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  2. Elinize saglik.ben dokme tava almk icin esseye gittim ve vaz gecip magazadan ciktim calisan kiz gozumu korkuttu trmizligi zor paslanmamasi icin yikadiktan sonra yaglayim dolaba kaldrmaniz gerekir dedi oyle olunca gozum korktu:)) sonucta cok sık kullanmayacagim ama sizin koydugunuz fotoyu gorunce fikrim az degisir gibi oldu eminim cok lezzetlidir:))

    YanıtlaSil
  3. Ben de bir süredir döküm tavalara bakıyorum ama en ufakları bile o kadar ağır ki, ben bununla tek başıma yemek yapamam deyip almıyorum :)

    YanıtlaSil
  4. Döküm tavada o kadar lezzetli oluyorki et ler,o lezzeti tatmak icin gozüm o agirligi ve temizleme cabasini gormiyo bile...ben uzun suredir kullaniyorum paslanma da neymiş...

    YanıtlaSil
  5. Sanki yemeğin kokusu buraya geldi çok leziz görünüyor

    YanıtlaSil
  6. Döküm Tavalar
    Dökme demir tavalar en sağlıklı pişirme gereçlerindendir. Üzerinde koruyucu tabaka bulunmayan döküm demirlere ham döküm demir denilir. Çok yüksek ısıya dayanıklı olan ve ısıyı yüzeyine eşit yayan bu tencerelerden pişme sırasında gıdalara demir geçebiliyor. Koruyucu kaplı emayeli demir dökümler, kullanım yüzeyinde koruyucu bir tabaka olarak emaye kullanılan demir döküm pişirme kaplarıdır. Emayenin çatlak ya da dökük olmamasına dikkat edilmelidir. Emaye yıpranmadığı
    sürece sağlıklı bir pişiricidir.

    Cam kaplı demir dökümler, kullanım yüzeyinde koruyucu bir tabaka olarak emaye yerine cam kullanılan demir döküm pişirme kaplarıdır. Cam kaplama, fırında ya da ocakta rahatlıkla kullanılabilir. Cam gözeneksiz bir materyaldir, asit ve alkaliden etkilenmez. Bu nedenle hem pişirme hem de saklama kabı olarak kullanılabilir. Bu yüzden de hem sağlıklı hem de çizilmeyen bir maddedir. Cam kaplı döküm demir tavaların ağırlıkları ve fiyatları yüksek olmakla birlikte yaşam boyu sağlıklı bir şekilde kullanılabilir, bu kullanım sürecinde bakım gerektirmez, metal dahil her türlü temizleme ve kazıma yöntem ve aletleriyle güvenle kullanılabilir.


    Cam kaplama tencere / tava

    1. İç bölümdeki özel bir bileşim olan (patentli) cam kaplama
    2. Dökme demir / saç
    3. Renkli cam kaplama

    • Bu yüksek kaliteli cam kaplama özellikleri; termal şoklara, çizilmelere dayanıklıdır ve ürünlerin direncini artırmak
    • ideal yakıcı braising ve gıda maddeleri caramelizing için uygundur.
    • Amatör aşçılar ve profesyonel aşçılar tarafından önerilen, bu cam kaplama da üstün non-stick özellikleri vardır.
    • Kolay temizlenir ve kullanımı çok kolay.

    Emaye ile Cam kaplamanın farkları

    Yeni satın alınan ürünü ilk kez kullanmak:
    Emaye kaplıda ; Sıcak su ile ürünü durulayın ve kurumaya bırakın. Iç yüzeyleri küçük bir fırça yardımıyla biraz bitkisel yağ sürün. Bir dakika boyunca ürünü ısıtın ve daha sonra kağıt havlu ile fazla yağı çıkarın. Ürününüz artık kullanıma hazırdır!
    Bu adımları ürününüzü kullanmak istediğiniz her zaman tekrarlayın.
    Cam kaplısa ise; Ilık sudan geçirin ve kullanmaya başlayın, başka bir işleme gerek yoktur.

    Önlemler:
    • Emaye kaplıda ;Ürününüz ısındıktan sonra pişirmeye geçmeden önce ya tavanın tabanını yada etinizi yağlamalısınız.
    • Cam kaplıda ise; Hiçbir yağ kullanımına ihtiyaç yoktur, yapışmaz.
    • Emaye kaplıda ;Silikon veya ahşap mutfak eşyaları kullanmanızı önerilir.
    • Cam kaplıda ise; Her türlü metal,kesici, sivri vb.. malzemeyi kullanabilirsiniz.

    Bakım ipuçları
    • Emaye kaplıda ; Yüzeye yapışmış gıda artıkları varsa bunları temizlemek için toz deterjan veya sert süngerlerle temizlemeyin, herhangi bir aşındırıcı veya deterjan kullanmayın. Bunun yerine ılık suda yapışan gıda artıklarını yumuşatmak ve daha sonra bir yumuşak ovma süngeri ile artıkları çıkarın. Emaye ürünleri de bulaşık makinesinde yıkanabilir, ancak genel olarak üreticiler bulaşık makinesinin çok sık kullanılmamasını tavsiye ederler. Günlük bulaşık makinesi deterjanları ürününüzü paslanmasına ve uzun vadede zarar görmesine, deterjanın geçirgen olan emaye yüzeyden emilip daha sonra gıdaya karışıp kanserojen madde oluşumuna sebebiyet verebilir. Yıkadıktan sonra temiz bir mutfak havlusu ile iyice kurulayın ve tamamen kuru olduğunda sadece yerine kaldırın. Bunlara uyulmaz ise garanti kapsamı dışıdır.
    • Cam kaplıda ise ; Her türlü deterjan veya kimyasal malzeme ile temizleyebilirsiniz, bulaşık teli, scotch brite, tel fırça ile de ovabilirsiniz. Tüm temizleme malzemelerini ve aletlerini kullanabilirsiniz. Ürünlerinizi her gün yada her saat bulaşık makinesinde yıkayabilirsiniz, geçirgenliği söz konusu olmadığı için hiçbir sakıncası yada ürünlere etkisi yoktur.Yıkadıktan sonra yerine kaldırabilirsiniz. Ömür boyu garantilidir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayrıntılı bilgi için çok teşekkürler...

      Sil

Yazıya uygun hesabı seçip yorum yapabilirsiniz.Hiç bir hesabınız yoksa yolunuza ADSIZ 'ı seçerek devam edin lütfen.Teşekkürler :)






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...